MAKROELEMENTY

Azot

  • Najbardziej plonotwórczy składnik pokarmowy należący do grupy makroelementów
  • Główny składnik najważniejszych dla żywych organizmów związków tj. białek enzymatycznych i kwasów nukleinowych (możliwość budowy długich, polipeptydowych łańcuchów białkowych i informacja o kolejności ich łączenia)
  • Możliwość tworzenia odpowiednich wiązań z atomem węgla, zarówno w związkach łańcuchowych (białka) i pierścieniowych (kwasy nukleinowe)
  • Składnik związków magazynujących i przenoszących energię (ATP), transportujących wodór i elektrony w fotosyntezie i oddychaniu (NAD, NADP, FMN, FAD)
  • Składnik koenzymu A (CoA) biorącego udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych itp.

Fosfor

  • Pierwiastek pełniący centralną rolę w metabolizmie komórkowym
  • Ważny składnik struktur komórkowych – fosfolipidy zlokalizowane w selektywnych cytomembranach
  • Składnik wchodzący w skład NADP i ATP biorące udział w fotosyntezie
  • Składnik związków wysokoenergetycznych (magazynujących i przenoszących energię) biorących udział w oddychaniu
  • Ze względu na podstawowe znaczenie przy budowie związków wysokoenergetycznych ma decydujące znaczenie w przemianach związków organicznych (węglowodanów, tłuszczów i białek)

Potas

  • Podstawowy pierwiastek wpływający na gospodarkę wodną roślin – zwiększa siłę ssącą i hydratację biokoloidów
  • W zasadniczy sposób wpływa na turgor roślin obniżając współczynnik transpiracji
  • Ma duże znaczenie dla procesów metabolicznych, gdyż znaczna ich ilość przebiega jedynie w obecności jonów potasu
  • Wpływa na ruchy aparatów szparkowych
  • Bardzo pozytywnie oddziaływuje na zdrowotność roślin

Wapń

  • Wpływa na gospodarkę wodną roślin (antagonista potasu)
  • Utrzymywanie właściwej struktury membran plazmatycznych (np. plazmolemmy) – jego brak powoduje ich rozpad
  • Składnik ścian komórkowych – tworzenie „układu szkieletowego” rośliny, zwiększającego wytrzymałość roślin na wyleganie i penetracje przez organizmy patogenne

Magnez

  • Główny składnik chlorofilu niezbędnego dla przebiegu fotosyntezy
  • Aktywator wielu układów enzymatycznych
  • Wpływa na gospodarkę wodną roślin (podobnie jak wapń) antagonista potasu, zmniejszający stopień hydratacji biokoloidów
  • Utrzymywanie odpowiedniej struktury rybosomów

Siarka

  • Składnik aminokwasów (cysteina, cystyna i metionina) oraz białek – utrzymywanie łańcucha polipeptydowego w odpowiednio zwiniętej i ściśniętej pozycji
  • Aktywator wielu układów enzymatycznych, ze względu na to, że liczne enzymy funkcjonują jedynie, gdy mają wolne grupy – SH (cykl kwasu cytrynowego, metabolizm kwasów tłuszczowych)
  • Składnik olejków gorczycznych nadający ostry smak roślinom, jak np. gorczyca, czosnek, cebula, papryka i inne

MIKROELEMENTY

Bor

  • Regulator w gospodarce węglowodanowej
  • Znacząca rola w budowie ścian komórkowych (niezbędny przy syntezie ligniny i pektyn)
  • Wpływa na wzrost i różnicowanie komórek
  • Wpływa na kiełkowanie pyłku na znamieniu słupka
  • Wpływa na pobieranie innych składników, zwłaszcza zwiększa pobieranie wapnia

Miedź

  • Składnik enzymów oksydoredukcyjnych (oksydaz)
  • Wchodzi w skład plastocyjaniny biorącej udział w fotosyntezie

Żelazo

  • Ważny składnik układów oksydoredukcyjnych
  • Udział w procesach fotosyntezy i oddychania

Mangan

Aktywator licznych enzymów w sposób podobny do magnezu:

  • enzymy cyklu kwasu cytrynowego
  • enzymy redukcji azotanów (większe zapotrzebowanie na mangan roślin o intensywnej gospodarce azotowej)
  • enzymy fazy świetlnej fotosyntezy

Molibden

  • W związku z właściwościami oksydoredukcyjnymi wchodzi w skład układów enzymatycznych, biorących udział w metabolizmie azotowym

Cynk

  • Aktywator niektórych enzymów
  • Wpływa na przemiany białkowe (niedobór hamuje syntezę jednego z aminokwasów – tryptofanu)
  • Obniża syntezę auksyn (jednych z substancji wzrostowych)
rys1