Ogólne objawy niedoborów składników pokarmowych:

Niedobór każdego ze składników pokarmowych (makro- i mikroelementów) wywołuje u roślin specyficzne objawy. Najczęstszymi, ogólnymi objawami niedoborów są:

  1. Zahamowanie wzrostu powodowany w zasadzie brakiem każdego z podstawowych składników pokarmowych. Najostrzej objaw ten występuje przy niedoborach azotu, fosforu i potasu.
  2. Chloroza (zmniejszona zawartość chlorofilu i w związku z tym braku zielonego zabarwienia) – pospolity objaw niedoboru pewnych pierwiastków. Często obejmuje jedynie miękisz liścia pomiędzy żyłkami lub brzegi liścia
  3. Nekroza (martwica) – zamieranie części rośliny. Najczęściej zamierają fragmenty blaszki liściowej, tworząc widoczne plamy, lub zasychają całe liście, rozpoczynając (w zależności od deficytowego pierwiastka) od brzegów lub środka. Często też nekrozie ulegają wierzchołki wzrostu łodygi.
  4. Zabarwienie liści i łodyg – głównie czerwone i fioletowe spowodowane nadmiernym wytwarzaniem antocyjanu. Może być wywołane niedoborem składników pokarmowych, głównie azotu i fosforu.
  5. Zaburzenia w tworzeniu się nasion i owoców – końcowe i najważniejsze z rolniczego punktu widzenia objawy deficytowego odżywiania mineralnego roślin i błędów w nawożeniu. Są wynikiem braków przede wszystkim azotu, fosforu, potasu i wapnia, ale także siarki, magnezu i mikroelementów.