Zawartość składników pokarmowych w nawozach płynnych mikroelementowych monoskładnikowych (g/l):
Nazwa nawozu | Azot (N) | Fosfor (P2O5) | Potas (K2O) | Wapń (CaO) | Magnez (MgO) | Siarka (SO3) | Bor (B) | Miedź (Cu) | Żelazo (Fe) | Mangan (Mn) | Molibden (Mo) | Cynk (Zn) |
SUPLOFOL MONO B | – | – | – | – | – | – | 100 | – | – | – | – | – |
SUPLOFOL MONO Cu | – | – | – | – | – | – | – | 100 | – | – | – | – |
SUPLOFOL MONO Fe | – | – | – | – | – | – | – | – | 70 | – | – | – |
SUPLOFOL MONO Mn | – | – | – | – | – | – | – | – | – | 100 | – | – |
SUPLOFOL MONO Mo | – | – | – | – | – | – | – | – | – | – | 50 | – |
SUPLOFOL MONO Zn | – | – | – | – | – | – | – | – | – | – | – | 100 |
SUPLOFOL MONO B
Bardzo nowoczesny nawóz borowy – boroetanoloamina. Szczególnie przydatny u roślin najbardziej wrażliwych na niedobór boru, takich jak burak cukrowy, rzepak, ziemniak, słonecznik i rośliny motylkowe; a z warzyw: kapusta, kalafiory, buraki ćwikłowe, selery, pomidory i cebula; z drzew owocowych: jabłoń i grusza.
SKŁAD: Bor (B) 8% m/m
SUPLOFOL MONO Cu
Zalecany przede wszystkim do zasilania zbóż, lucerny, ziemniaków, roślin sadowniczych i warzyw. Przeciwdziała tzw. chorobie nowin wynikającej z braku miedzi na niedawno pozyskanych glebach torfowych.
SKŁAD: Miedź (Cu) 8% m/m
SUPLOFOL MONO Fe
Głównie stosowany tam, gdzie najczęściej występują niedobory żelaza: w szklarniach oraz uprawach w tunelach foliowych, a także na drzewach i krzewach owocowych. Znakomity dla roślin ozdobnych szczególnie wrażliwych na brak żelaza, takich jak surfinie i kaskadie. Żelazo podane jest tu w postaci jonu żelazawego (Fe2+) oraz jonu żelazowego (Fe3+).
SKŁAD: Żelazo (Fe) 6% m/m
SUPLOFOL MONO Mn
Szczególnie polecany do dokarmiania zbóż, a zwłaszcza owsa, u którego niedobór manganu powoduje szarą plamistość. Bardzo wrażliwe na niedobór manganu są też ziemniaki, buraki cukrowe i pastewne oraz rzepak. Wskazany również w uprawach warzyw: kapusty, cebuli, buraków ćwikłowych, ogórków i roślin strączkowych.
SKŁAD: Mangan (Mn) 8% m/m
SUPLOFOL MONO Mo
Ten nowy produkt to odpowiedź SUPLO na coraz częstsze niedobory molibdenu. Dotyczy to zwłaszcza warzyw: kapusty i kalafiora, ale także rzepaku, lucerny, koniczyny, kukurydzy,a nawet zbóż. Należy zachować ostrożność przy stosowaniu na uprawach przeznaczonych na paszę i kiszonki dla zwierząt, gdyż nadmiar molibdenu w diecie może prowadzić do molibdenozy.