Do roślin strączkowych zaliczamy rośliny z rodziny bobowatych. Są uprawiane na paszę zieloną lub dla uzyskania nasion. Zaliczamy do nich grochy (siewny i paszowy – peluszkę), soję, łubiny (biały, wąskolistny, żółty), fasolę, bób, bobik oraz wykę (siewną, kosmatą). Ze względu na wysoką zawartość białka odgrywają dużą rolę w żywieniu zwierząt (zielonki, ziarno na paszę treściwą), jak i ludzi (groch, fasola, bób). Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi rośliny strączkowe wzbogacają glebę w azot, toteż często wysiewane są jako przedplon i poplon. Ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe jest relatywnie wysokie. Wymagają dobrego zaopatrzenia zwłaszcza w fosfor, potas i magnez. Wymagają szczególnie dobrego zaopatrzenia w składniki pokarmowe głównie przed i po kwitnieniu. Z mikroelementów  rośliny strączkowe są  szczególnie wrażliwe na braki molibdenu (we wczesnych fazach rozwojowych) oraz cynku, manganu i boru.

Fosfor

  • Osłabiony wzrost
  • Pokrój rośliny – „strzelisty”
  • Fioletowe i brunatne zabarwienie najstarszych liści
  • Opóźnienie dojrzewania i znaczne zmniejszenie plnów

Potas

  • Małe rozmiary roślin
  • Wiotkość roślin
  • Zasychanie liści poczynając od starszych
  • Charakterystyczne bardzo drobne i liczne nekrotyczne plamki pomiędzy żyłkami

Wapń

  • Zaginanie się, a następnie przełamywanie wierzchołków łodygi
  • Zamieranie kwiatostanów

Magnez

  • Żółto-zielone zabarwienie listków poczynając od starszych
  • Ciemniejsze pasy zieleni wzdłuż unerwienia (marmurkowatość)

Siarka

  • Chloroza najmłodszych liści
  • Czerwonawe zabarwienie żyłek
  • Czasem występuje brak turgoru

Bor 

  • Brunatnienie i zamieranie wierzchołków i brzegów najmłodszych liści
  • Korzenie są krótkie i grube (tworzą tzw. „brodę)
  • Zamieranie stożków wzrostu pędu głównego

Mangan

  • Chlorozy i żółknięcie na najmłodszych liściach
  • Słabe kwitnięcie i złe zawiązywanie nasion

Molibden

  • Początkowo blednięcie wszystkich liści
  • Zwijanie się liści, a przy ostrym niedoborze tworzenie chloroz, a później nekroz
  • Zakłócenia w rozwoju bakterii brodawkowych

Rodzaje, terminy stosowania i dawki nawozów SUPLO ograniczające lub likwidujące niedobory znajdują się w Programach Dokarmiania Dolistnego.