Kompleksowy program dokarmiania dolistnego jabłoni i grusz przy wydatku cieczy użytkowej 800 – 1000 l/ha
Termin stosowania |
Nawóz |
Dawka na 1 ha |
Ewentualny dodatek mocznika w kg/ha |
Cel zabiegu |
Faza nabrzmiewania pąków do „mysiego uszka”
|
SUPLOFOL Mono Zn | 3 | –
|
Zwiększenie odporności na wiosenne chłody |
Faza zielonego pąka
|
SUPLOFOL Mono B | 2 l
|
5
|
Poprawa zapylania kwiatów i zawiązywania owoców |
Opadanie płatków | SUPLO NPK 13-52-7
lub SUPLOFOL MAKRO P-220 z dodatkiem SUPLOFOL Mono B SUPLOFOL MIKRO U |
4 kg
5 – 6 l
1,5 2 l |
5 |
Poprawa zapylania kwiatów i zawiązywania owoców, przyspieszenie rozwoju zawiązków i polepszenie kształtu owoców |
Początek wzrostu zawiązków | SUPLO NPK 13-52-7
lub SUPLOFOL MAKRO P-220 z dodatkiem SUPLOFOL Mono B SUPLOFOL MIKRO U |
4 kg
5 – 6 l
1,5 2 l |
5 |
Poprawa zawiązków, polepszenie kształtu owoców, poprawa zaopatrzenia roślin w mikroelementy. |
7 – 10 dni później, powtórzyć po ok. 7 – 10 dniach | SUOLO PK 25 – 50
lub SUPLOFOL MAKRO K-200 z dodatkiem SUPLOFOL Mono Fe SUPLOFOL MIKRO U SUPLO saletra magnezowa |
4 kg
5 l
3 2 l 4 – 5 l |
5 |
Poprawa gospodarki wodnej rośliny, zwiększenie zawartości potasu, magnezu i mikroelementów, w szczególności żelaza |
Od fazy orzecha laskowego do ok. 10 dni przed zbiorem co 7 – 10 dni, nie mniej niż 6 zabiegów | SUPLOFOL mikro Ca
lub SUPLO Saletra wapniowa |
6 l
5 – 6 l |
– |
Poprawa zaopatrzenia roślin w wapń i mikroelementy. Zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej. Polepszenie właściwości przechowalniczych. |
Okres wzrostu i dojrzewania owoców,
2-3 zabiegów co 5-7 dni |
SUPLO NPK 13-52-7
lub SUPLOFOL MAKRO P-220 |
4 – 5 kg
6 – 8 l |
5 |
Poprawa wybarwienia owoców |
Po zbiorach, przed opadnięciem liści | SUOLO PK 25 – 50
lub SUPLOFOL MAKRO K-200 z dodatkiem SUPLOFOL Mono B |
4 kg
5 l
2 – 3 l |
5 |
Poprawa turgoru, poprawa zaopatrzenia roślin w bor na następny rok, przeciwdziałanie przemiennemu owocowaniu. |
Po zbiorach, przed opadnięciem liści, po oprysku
SUPLOFOL Mono B |
SUPLOFOL Mono Zn |
3 l |
do 30 | Poprawa zimotrwałości |