Zawartość składników pokarmowych w nawozach płynnych wapniowych, magnezowych, wapniowo-mikroelementowych (g/l):

Nazwa nawozu Azot (N) Fosfor (P2O5) Potas (K2O) Wapń (CaO) Magnez (MgO) Siarka (SO3) Bor (B) Miedź (Cu) Żelazo (Fe) Mangan (Mn) Molibden (Mo) Cynk (Zn)
SUPLO SALETRA WAPNIOWA 110 195
SUPLO MIKRO Ca 112 154 2,5 0,42 0,42 0,98 0,004 0,42
SUPLO SALETRA MAGNEZOWA 78 116

SUPLO SALETRA WAPNIOWA

Znakomity nawóz zawierający jedną z najlepiej przyswajalnych przez rośliny form wapnia. Bardzo szybko likwiduje objawy niedoboru tego składnika pokarmowego i związane z nimi choroby fizjologiczne, jak sucha zgnilizna wierzchołkowa u pomidora i papryki, czy gorzka plamistość podskórna u jabłek. Nie tworzy wytrąceń i osadów, przez co nie zapycha dysz i przewodów opryskiwaczy. Po uprzednim sprawdzeniu można go mieszać w postaci cieczy użytkowej z saletrą magnezową i nawozami mikroelementowymi naszej firmy. Nawóz można także stosować doglebowo.

SKŁAD
Pierwiastek % m/m
Azot azotanowy (N-NO3) 8,0
Tlenek wapnia(CaO) 17
DOKARMIANIE DOLISTNE – ZASADY STOSOWANIA
Roślina Termin zabiegu SUPLO Saletra wapniowa l/ha Ilość cieczy użytkowej l/ha Ilość zabiegów
Warzywa polowe – głównie wczesną wiosną 2-3 400-600 dwa, trzy co 10-14 dni
Uprawy sadownicze – po zawiązaniu zawiązków owoców 5-10 1000 cztery do ośmiu co 7-10 dni
Uprawy pod osłonami – w przypadku niedoboru wapnia 0,5 do 1% roztwór nawozu (0,5 do 1 litra saletry na 100l cieczy użytkowej) dwa do czterech co 10-14 dni
Rośliny rolnicze – w przypadku niedoborów 5 200-300 jeden, dwa co ok. 10 dni

SUPLOFOL mikro Ca

Specjalna formuła dla sadów i krzewów owocowych (jabłoni, gruszy, śliw, czereśni, aronii, porzeczek, agrestu) oraz warzyw wrażliwych na niedobory wapnia (pomidory, papryka, kapusta, kalafior, brokuły). Zawiera duże ilości wapnia i azotu uzupełnionych magnezem i mikroskładnikami.

SKŁAD
Pierwiastek % m/m
Azot (N) 8,00
Wapń (CaO) 11,00
Bor (B) 0,18
Miedź (Cu) 0,03
Żelazo (Fe) 0,03
Mangan (Mn) 0,07
Molibden (Mo) 0,003
Cynk (Zn) 0,03
ZASADY STOSOWANIA
Roślina Termin zabiegu SUPLOFOL mikro Ca l/ha Ilość cieczy użytkowej l/ha Zalecany dodatek mocznika kg/ha
Jabłonie, grusze – 5 do 8 zabiegów od przekwitnięcia do zbiorów w odstępach ok. 10-14 dni 3-6 1000 do 5
Pomidory, papryka – 3-4 opryski w okresie wiązania owoców, co 7-10 dni – pod osłonami stosować w stężeniu 0,5% (500ml nawozu na 100l cieczy użytkowej)
– w gruncie stosować w stężeniu 1% (1l nawozu na 100l cieczy użytkowej)
Kapustne – 3 tygodnie po posadzeniu rozsady
– 3 opryski w odstępach 10-12 dniowych
3-4
3-4
300-400
300-400
do 2
do 2

SUPLO SALETRA MAGNEZOWA

Doskonały nawóz zawierający jedną z najlepiej przyswajalnych przez rośliny formę magnezu. Niemal natychmiast likwiduje, bądź łagodzi objawy niedoboru tego pierwiastka. Przeciwdziała chlorozom wynikającym z braku magnezu. Jest w pełni rozpuszczalny, przez co nie stwarza niebezpieczeństw związanych z drożnością dysz i przewodów opryskiwaczy. Po uprzednim sprawdzeniu można go mieszać w postaci cieczy użytkowej z saletrą wapniową i nawozami mikroelementowymi naszej firmy. Nawóz można także stosować doglebowo.

SKŁAD
Pierwiastek % m/m
Azot azotanowy (N-NO3) 6,0
Tlenek magnezu (MgO) 10
DOKARMIANIE DOGLEBOWE – ZASADY STOSOWANIA

W zależności od stopnia odżywienia i fazy rozwojowej roślin należy stosować od 0,8 do 2, 5 l saletry magnezowej do sporządzenia 1000 litrów roztworu odżywczego.

DOKARMIANIE DOLISTNE – ZASADY STOSOWANIA
Roślina Termin zabiegu SUPLO Saletra magnezowa l/ha Ilość cieczy użytkowej l/ha Ilość zabiegów
Warzywa polowe – wczesne fazy rozwojowe 2-3 400-600 trzy, cztery co 10-14 dni
Uprawy sadownicze – po przekwitnięciu 5-10 1000 cztery do sześciu co 7-10 dni
Uprawy pod osłonami – w przypadku niedoborów magnezu 0,5 do 1% roztwór nawozu (0,5 do 1 litra saletry na 100l cieczy użytkowej) dwa do czterech co 10-14 dni
Zboża – krzewienie
– strzelanie w źdźbło
5
5
200-300
200-300
1
1
Inne rośliny rolnicze – w przypadku niedoborów magnezu 5 200-300 jeden, dwa co ok. 10 dni