Kompleksowy program dokarmiania dolistnego pomidora i papryki w uprawie pod osłonami
|
Termin stosowania |
Nawóz |
Stężenie nawozu w cieczy użytkowej | Ewentualny dodatek mocznika w % |
Cel zabiegu |
| 2 tygodnie po posadzeniu rozsady | SUPLO NPK 13-52-7
albo SUPLOFOL MAKRO P-220 z dodatkiem SUPLOFL MIKRO U |
1%
1,5%
0,5% |
1
|
Ogólne wzmocnienie roślin, zwiększenie aktywności korzeni i potencjału plonotwórczego |
| Po wytworzeniu pąków kwiatowych |
SUPLOFOL Mono B |
0,25 – 0,5 % |
1
|
Poprawa zaopatrzenie roślin w bor, poprawa kwitnienia i zawiązywania owoców |
| Okres wiązania i wzrostu owoców, trzy zabiegi co ok. 5 dni | SUPLOFOL Mikro Ca
lub SUPLO Saletra wapniowa z dodatkiem SUPLO Saletra magnezowa SUPLOFOL MIKRO U |
1%
0,5%
0,5% 0,5% |
0,5 |
Poprawa zaopatrzenia roślin w wapń, magnez i mikroelementy. Zapobieganie chorobom fizjologicznym, głównie suchej zgniliźnie wierzchołkowej. |
| Dojrzewanie owoców trzy zabiegi co ok. 7 dni | SUPLO PK 25-50
lub SUPLOFOL MAKRO K-200 |
1%
1,5% |
1 |
Likwidacja niedoborów potasu, poprawa kształtu i wybarwienia owoców |
| SUPLO NPK 13-52-7 kg/ha
lub SUPLO MAKRO P-220 l/ha z dodatkiem SUPLOFOL MIKRO U l/ha |
4
4 – 5
2,5 |
|||
| SUPLOFOL Mono B l/ha | 1,5 | |||
| SUPLOFOL Mikro Ca l/ha
lub SUPLO Saletra wapniowa l/ha z dodatkiem SUPLO Saletra magnezowa l/ha SUPLOFOL MIKRO U l/ha |
4 – 6
3
2 2 |
|||
| SUPLO PK 25-50 kg/ha
lub SUPLO MAKRO K-200 l/ha |
4
4 – 5 |
|||
| Mocznik kg/ha | 2 – 3 | 2 – 3 | 1 – 1,5 | 2 |
| 3 zabiegi co ok. 5 dni | 3 zabiegi co ok. 7 dni |


