MAKROELEMENTY
Azot
- Najbardziej plonotwórczy składnik pokarmowy należący do grupy makroelementów
- Główny składnik najważniejszych dla żywych organizmów związków tj. białek enzymatycznych i kwasów nukleinowych (możliwość budowy długich, polipeptydowych łańcuchów białkowych i informacja o kolejności ich łączenia)
- Możliwość tworzenia odpowiednich wiązań z atomem węgla, zarówno w związkach łańcuchowych (białka) i pierścieniowych (kwasy nukleinowe)
- Składnik związków magazynujących i przenoszących energię (ATP), transportujących wodór i elektrony w fotosyntezie i oddychaniu (NAD, NADP, FMN, FAD)
- Składnik koenzymu A (CoA) biorącego udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych itp.
Fosfor
- Pierwiastek pełniący centralną rolę w metabolizmie komórkowym
- Ważny składnik struktur komórkowych – fosfolipidy zlokalizowane w selektywnych cytomembranach
- Składnik wchodzący w skład NADP i ATP biorące udział w fotosyntezie
- Składnik związków wysokoenergetycznych (magazynujących i przenoszących energię) biorących udział w oddychaniu
- Ze względu na podstawowe znaczenie przy budowie związków wysokoenergetycznych ma decydujące znaczenie w przemianach związków organicznych (węglowodanów, tłuszczów i białek)
Potas
- Podstawowy pierwiastek wpływający na gospodarkę wodną roślin – zwiększa siłę ssącą i hydratację biokoloidów
- W zasadniczy sposób wpływa na turgor roślin obniżając współczynnik transpiracji
- Ma duże znaczenie dla procesów metabolicznych, gdyż znaczna ich ilość przebiega jedynie w obecności jonów potasu
- Wpływa na ruchy aparatów szparkowych
- Bardzo pozytywnie oddziaływuje na zdrowotność roślin
Wapń
- Wpływa na gospodarkę wodną roślin (antagonista potasu)
- Utrzymywanie właściwej struktury membran plazmatycznych (np. plazmolemmy) – jego brak powoduje ich rozpad
- Składnik ścian komórkowych – tworzenie „układu szkieletowego” rośliny, zwiększającego wytrzymałość roślin na wyleganie i penetracje przez organizmy patogenne
Magnez
- Główny składnik chlorofilu niezbędnego dla przebiegu fotosyntezy
- Aktywator wielu układów enzymatycznych
- Wpływa na gospodarkę wodną roślin (podobnie jak wapń) antagonista potasu, zmniejszający stopień hydratacji biokoloidów
- Utrzymywanie odpowiedniej struktury rybosomów
Siarka
- Składnik aminokwasów (cysteina, cystyna i metionina) oraz białek – utrzymywanie łańcucha polipeptydowego w odpowiednio zwiniętej i ściśniętej pozycji
- Aktywator wielu układów enzymatycznych, ze względu na to, że liczne enzymy funkcjonują jedynie, gdy mają wolne grupy – SH (cykl kwasu cytrynowego, metabolizm kwasów tłuszczowych)
- Składnik olejków gorczycznych nadający ostry smak roślinom, jak np. gorczyca, czosnek, cebula, papryka i inne
MIKROELEMENTY
Bor
- Regulator w gospodarce węglowodanowej
- Znacząca rola w budowie ścian komórkowych (niezbędny przy syntezie ligniny i pektyn)
- Wpływa na wzrost i różnicowanie komórek
- Wpływa na kiełkowanie pyłku na znamieniu słupka
- Wpływa na pobieranie innych składników, zwłaszcza zwiększa pobieranie wapnia
Miedź
- Składnik enzymów oksydoredukcyjnych (oksydaz)
- Wchodzi w skład plastocyjaniny biorącej udział w fotosyntezie
Żelazo
- Ważny składnik układów oksydoredukcyjnych
- Udział w procesach fotosyntezy i oddychania
Mangan
Aktywator licznych enzymów w sposób podobny do magnezu:
- enzymy cyklu kwasu cytrynowego
- enzymy redukcji azotanów (większe zapotrzebowanie na mangan roślin o intensywnej gospodarce azotowej)
- enzymy fazy świetlnej fotosyntezy
Molibden
- W związku z właściwościami oksydoredukcyjnymi wchodzi w skład układów enzymatycznych, biorących udział w metabolizmie azotowym
Cynk
- Aktywator niektórych enzymów
- Wpływa na przemiany białkowe (niedobór hamuje syntezę jednego z aminokwasów – tryptofanu)
- Obniża syntezę auksyn (jednych z substancji wzrostowych)