Do roślin strączkowych zaliczamy rośliny z rodziny bobowatych. Są uprawiane na paszę zieloną lub dla uzyskania nasion. Zaliczamy do nich grochy (siewny i paszowy – peluszkę), soję, łubiny (biały, wąskolistny, żółty), fasolę, bób, bobik oraz wykę (siewną, kosmatą). Ze względu na wysoką zawartość białka odgrywają dużą rolę w żywieniu zwierząt (zielonki, ziarno na paszę treściwą), jak i ludzi (groch, fasola, bób). Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi rośliny strączkowe wzbogacają glebę w azot, toteż często wysiewane są jako przedplon i poplon. Ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe jest relatywnie wysokie. Wymagają dobrego zaopatrzenia zwłaszcza w fosfor, potas i magnez. Wymagają szczególnie dobrego zaopatrzenia w składniki pokarmowe głównie przed i po kwitnieniu. Z mikroelementów rośliny strączkowe są szczególnie wrażliwe na braki molibdenu (we wczesnych fazach rozwojowych) oraz cynku, manganu i boru.
Fosfor
- Osłabiony wzrost
- Pokrój rośliny – „strzelisty”
- Fioletowe i brunatne zabarwienie najstarszych liści
- Opóźnienie dojrzewania i znaczne zmniejszenie plnów
Potas
- Małe rozmiary roślin
- Wiotkość roślin
- Zasychanie liści poczynając od starszych
- Charakterystyczne bardzo drobne i liczne nekrotyczne plamki pomiędzy żyłkami
Wapń
- Zaginanie się, a następnie przełamywanie wierzchołków łodygi
- Zamieranie kwiatostanów
Magnez
- Żółto-zielone zabarwienie listków poczynając od starszych
- Ciemniejsze pasy zieleni wzdłuż unerwienia (marmurkowatość)
Siarka
- Chloroza najmłodszych liści
- Czerwonawe zabarwienie żyłek
- Czasem występuje brak turgoru
Bor
- Brunatnienie i zamieranie wierzchołków i brzegów najmłodszych liści
- Korzenie są krótkie i grube (tworzą tzw. „brodę)
- Zamieranie stożków wzrostu pędu głównego
Mangan
- Chlorozy i żółknięcie na najmłodszych liściach
- Słabe kwitnięcie i złe zawiązywanie nasion
Molibden
- Początkowo blednięcie wszystkich liści
- Zwijanie się liści, a przy ostrym niedoborze tworzenie chloroz, a później nekroz
- Zakłócenia w rozwoju bakterii brodawkowych
Rodzaje, terminy stosowania i dawki nawozów SUPLO ograniczające lub likwidujące niedobory znajdują się w Programach Dokarmiania Dolistnego.