Kompleksowy program dokarmiania dolistnego warzyw strączkowych (fasola, groszek, bób) w uprawie polowej przy wydatku cieczy użytkowej 400 – 600 l/ha

 

Termin stosowania

 

Nawóz

 

Dawka na 1 ha

Ewentualny dodatek mocznika w kg/ha  

Cel zabiegu

Trzy tygodnie po wschodach SUPLO NPK 13-52-7

lub

SUPLOFOL MAKRO P-220

4 kg

 

4 – 5 l

 

 

Uzupełnienie dostępnych form fosforu, zwiększenie aktywności systemu korzeniowego
 

Ok. 7 – 10 dni później, dwa zabiegi co 7 – 10 dni

SUPLO NPK 20-20-20

lub

SUPLOFOL MAKRO K-200

z dodatkiem

SUPLOFOL MIKRO K

3 – 4 kg

 

4 l

 

2 l

 

Poprawa kondycji roślin – zaopatrzenie w makro i mikroelementy
Przed kwitnieniem SUPLO NPK 13-52-7

lub

SUPLOFOL MAKRO P-220

4 kg

 

4 – 5 l

 

Poprawa kwitnienia, wiązania i wypełnienia strąków
Po kwitnieniu, do zbiorów, co ok. 7 dni SUPLOFOL Mikro Ca

i

SUPLO Saletra magnezowa

3  l

 

2 l

 

 

Zaopatrzenie roślin w wapń, magnez i mikroelementy, poprawa kondycji roślin, aktywacja potencjału plonotwórczego i poprawa jakości plonu
SUPLO NPK 13-52-7                 kg/ha

lub SUPLO MAKRO P-220         l/ha

4

4  – 5

SUPLO NPK 20-20-20                 kg/ha

lub SUPLO MAKRO K-200         l/ha

z dodatkiem

SUPLO MIKRO K                        l/ha

3 – 4

4

 

2

SUPLO NPK 13-52-7                 kg/ha

lub SUPLO MAKRO P-220         l/ha

4

4  – 5

SUPLOFL Mikro Ca                          l/ha

lub SUPLO Saletra Wapniowa         l/ha

3

2

2 zabiegi co ok. 7-10 dni do zbiorów co ok. 7 dni

fasola