Kompleksowy program dokarmiania dolistnego warzyw strączkowych (fasola, groszek, bób) w uprawie polowej przy wydatku cieczy użytkowej 400 – 600 l/ha
Termin stosowania |
Nawóz |
Dawka na 1 ha |
Ewentualny dodatek mocznika w kg/ha |
Cel zabiegu |
Trzy tygodnie po wschodach | SUPLO NPK 13-52-7
lub SUPLOFOL MAKRO P-220 |
4 kg
4 – 5 l |
–
|
Uzupełnienie dostępnych form fosforu, zwiększenie aktywności systemu korzeniowego |
Ok. 7 – 10 dni później, dwa zabiegi co 7 – 10 dni |
SUPLO NPK 20-20-20
lub SUPLOFOL MAKRO K-200 z dodatkiem SUPLOFOL MIKRO K |
3 – 4 kg
4 l
2 l |
– |
Poprawa kondycji roślin – zaopatrzenie w makro i mikroelementy |
Przed kwitnieniem | SUPLO NPK 13-52-7
lub SUPLOFOL MAKRO P-220 |
4 kg
4 – 5 l |
– |
Poprawa kwitnienia, wiązania i wypełnienia strąków |
Po kwitnieniu, do zbiorów, co ok. 7 dni | SUPLOFOL Mikro Ca
i SUPLO Saletra magnezowa |
3 l
2 l
|
– |
Zaopatrzenie roślin w wapń, magnez i mikroelementy, poprawa kondycji roślin, aktywacja potencjału plonotwórczego i poprawa jakości plonu |
SUPLO NPK 13-52-7 kg/ha
lub SUPLO MAKRO P-220 l/ha |
4
4 – 5 |
|||
SUPLO NPK 20-20-20 kg/ha
lub SUPLO MAKRO K-200 l/ha z dodatkiem SUPLO MIKRO K l/ha |
3 – 4
4
2 |
|||
SUPLO NPK 13-52-7 kg/ha
lub SUPLO MAKRO P-220 l/ha |
4
4 – 5 |
|||
SUPLOFL Mikro Ca l/ha
lub SUPLO Saletra Wapniowa l/ha |
3
2 |
|||
2 zabiegi co ok. 7-10 dni | do zbiorów co ok. 7 dni |